Dietetyczne kształtowanie

8 sierpnia 2011, 12:41

Na kształt żuchwy różnych grup ludzi wpływa nie tylko genetyka, ale i dieta. Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa uważają, że dzięki ich odkryciom będzie można określić, czym żywiły się prehistoryczne populacje, nawet jeśli w zapisie kopalnym niewiele się zachowało. Są także przekonani, że specjalistom łatwiej będzie ustalić, które skamieniałości są spokrewnione i w jaki sposób (American Journal of Physical Anthropology).



Efekt starzenia wzorca utrudnia rozpoznanie tęczówki

13 lipca 2012, 09:41

Od początku istnienia technik biometrycznych zakładano, że właściwości tęczówki są stałe w ciągu życia człowieka i w związku z tym można je wykorzystywać podczas identyfikacji właściciela. Badania naukowców z Uniwersytetu w Notre Dame wykazały jednak, że to nieprawda i starzenie tęczówki sprawia, że trafność rozpoznania wolno spada z czasem.


Gen powiększa obszar negatywnych emocji

9 listopada 2006, 17:29

Gen związany z depresją i innymi chorobami psychicznymi może powiększać rejon mózgu odpowiedzialny za zarządzanie negatywnymi emocjami.


Równe rozłożenie białka na 3 posiłki dobre dla mięśni seniorów

4 września 2017, 09:50

Ubytek masy mięśniowej to skutek starzenia, który może prowadzić do upadków czy problemów z poruszaniem. Można temu jednak zapobiec, jedząc białko. Dodatkowo najnowsze badania pokazują, że równe rozłożenie białka na 3 posiłki wiąże się u seniorów z większą masą i siłą mięśni.


Kobiety nastawiają się na (naj)gorsze, a mężczyźni nie

25 sierpnia 2011, 10:56

Płcie różnią się reakcją nerwową na przewidywane nieprzyjemne doznania emocjonalne. Spodziewając się negatywnych, lecz nie pozytywnych, doświadczeń, kobiety wykazują silniejszą reakcję. U mężczyzn przewidywanie zarówno pozytywnych, jak i negatywnych zdarzeń nie prowadzi do zwiększenia aktywności mózgu (brak charakterystycznej sygnatury neuronalnej).


Natura absorbuje coraz więcej CO2

2 sierpnia 2012, 12:09

Pomimo tego, że w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat poziom emisji dwutlenku węgla przez człowieka znacznie się zwiększył, rośliny i oceany wciąż absorbują około połowę emisji. Takie zaskakujące wyniki uzyskali naukowcy z University of Colorado Boulder oraz specjaliści z Narodowej Administracji Oceanów i Atmosfery (NOAA).


Leworęczni myślą szybciej

7 grudnia 2006, 17:28

Badacze australijscy uważają, że osoby leworęczne mogą myśleć szybciej przy takich zadaniach, jak gry komputerowe lub sportowe.


Roboty poprawią produktywność i zwiększą zamożność

20 września 2017, 12:43

Ankieta przeprowadzona przez Royal Society of Arts (RAS) sugeruje, że roboty mogą już w przyszłej dekadzie mogą zastąpić miliony ludzi, zwiększyć produktywność i doprowadzić do wzrostu płac. RAS, czyli Królewskie Towarzystwo Wpierania Sztuki, Przedsiębiorczości i Handlu to niezwykle prestiżowa instytucja o ponad 250-letniej tradycji. Wśród jej byłych i obecnych członków znajdziemy Karola Dickensa i Stephena Hawkinga, Adama Smitha i Karola Marksa.


Pierwszy obiektywny bólometr

14 września 2011, 10:09

W Szkole Medycznej Uniwersytetu Stanforda opracowano metodę obiektywnej oceny bólu. Bazuje ona na analizie wzorców aktywności mózgu. Zespół Seana Mackeya stosował połączenie funkcjonalnego rezonansu magnetycznego i zaawansowanych algorytmów komputerowych. Dzięki temu aż w 81% przypadków udawało się trafnie przewidzieć ból wywołany temperaturą u zdrowych ochotników.


Tygrysy i ludzie mogą żyć obok siebie?

4 września 2012, 09:55

Badania przeprowadzone w Chitwan National Park w Nepalu sugerują, że tygrysy zmieniły swoje zwyczaje tak, by nie stykać się z ludźmi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy